Sprzęt AGD do domowych frytek

0
357

Frytki są niemal potrawą narodową Belgów. Uwielbiane w każdym zakątku świata są z chęcią spożywane zarówno przez dorosłych, jak i dzieciaki. Jak zrobić frytki w domu? Dość prosto, ale trzeba pamiętać o tym, by znaleźć odpowiedni surowiec.

Jakość ziemniaka jest niezwykle ważna, nawet ważniejsza niż frytownica, w której będziemy robić danie. Najlepiej użyć mączyste bulwy, w których ilość skrobi waha się od piętnastu do dwudziestu procent. Tyle skrobi znajdziemy w ziemniakach typu Augusta, Etola, Fresco lub Glada. Skrobia nadaje frytkom odpowiednią pulchność i dzięki niej nie są wodniste w środku. Jak doskonale wiadomo ziemniak musi być pokrojony w pałeczki. Im cieńsze tym szybciej będą się smażyć, jednak trzeba brać pod uwagę również to, iż mogą być wysuszone w środku. Sposób i grubość krojenia powinny być uzależnione od osobistych preferencji.

Po wybraniu odpowiednich ziemniaków należy zaopatrzyć się w dobrej jakości olej. Zazwyczaj frytownica ma miejsce na trzy litry oleju, który może być wielokrotnie używany. Należy pamiętać o tym, że nie wolno przetrzymywać go zbyt długo w urządzeniu, ponieważ będzie jełczeć. Można używać ulubionego oleju, takiego jak słonecznikowy lub rzepakowy. Sposób na domowe frytki w garnku jest także banalny. Do wybranego naczynia nalewamy odpowiednią ilość oleju (frytki muszą być zanurzone), a następnie je rumienimy na złoto.

Dla osób bardziej zaawansowanych polecana jest metoda dwuetapowa. Najpierw przysmaża się je na oleju, następnie odcedza i ochładza. Po kilku minutach ponownie umieszcza się je w gorącym tłuszczu i dalej rumieni. W ten sposób powstają frytki chrupiące z zewnątrz oraz jedwabiście gładkie w środku. Na samym końcu należy wspomnieć o dodatkach. Tradycyjnie smażone w tłuszczu ziemniaki w kształcie frytek podaje się z samą solą lub ketchupem. Może być łagodny lub pikantny. Obecnie wiele osób poszukuje nowych połączeń, dzięki którym frytki zyskują nowy smak. Przykładem może być wykorzystanie aromatycznego sosu czosnkowego lub barbeque.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here